Mobilitat

mapa

Us donem aquest mapa amb informació sobre llocs a menys de 5 minuts on sempre hi ha aparcament disponible.

Tot el que fem pot educar o ser un mal exemple per als nostres infants, aparcant en llocs prohibits estem transmetent la idea que per la nostra comoditat es pot transgredir la llei i posar en perill la seguretat dels altres.
Ja hi ha hagut més d’un accident, que per sort no ha estat greu, però no ens podem permetre no fer res i esperar a reaccionar quan hi hagi una desgràcia irreparable. Tingueu present que la Policia Local ja sanciona als vehicles mal aparcats segons correspongui, amb una multa o amb la retirada de la via per part de la grua.

Encara hi som a temps. I depèn bàsicament de nosaltres, les famílies que cada dia portem en cotxe els nostres fills/es a l’Escola.

Recordeu:

  • No facis baixar els infants al mig el carrer, entorpeixes el trànsit i poses en perill als teus.
  • No aparquis a la glorieta ni en doble fila, dificultes la visibilitat dels passos de vianants als cotxes que circulen i fas el trànsit més insegur.
  • No aparquis als espais destinats a motos, aquests tenen la funció de fer més visible els passos de vianants.

GRÀCIES!

Us volem donar les gràcies a tots els que vàreu votar pel projecte de Camí escolar i als qui vàreu contribuir a difondre’l.

Com haureu pogut veure, no hem guanyat però hem obtingut 710 vots, que són molts. Continuarem tirant-lo endavant, encara que segurament trigarem una mica més.

Gràcies a l’esforç que hem fet entre molts, el nostre projecte és ara més conegut i valorat i confiem que serà més fàcil anar-lo fent realitat per fases.

Gràcies.

19 de maig del 2017


CAMÍ ESCOLAR

Ja pots votar les propostes dels pressupostos participatius de l’Ajuntament de Manresa d’aquest 2017. Només 4 d’aquests projectes tenen assegurat que es realitzaran: els més votats.

Vota el “Camí escolar i pla de mobilitat per al barri de la Sagrada Família”; un pla global per ordenar les entrades i sortides de l’escola, amb tota una sèrie de mesures que reforcen la seguretat viària per a tots, amb més i millor senyalització de la zona escolar, però sobretot mesures que milloren l’accés a peu, en bus i en bici des de diferents punt del barri. A més, aquest projecte també facilita nous aparcaments senyalitzats als qui no poden prescindir del cotxe i recupera i adequa un tram de camí de la sèquia que porta directament des d’aquests aparcaments a l’entrada de l’escola sense haver de creuar cap carrer.

El nostre objectiu és millorar la seguretat i el trànsit en les hores d’entrada i sortida de les escoles i, sobretot, ajudar a que els nens i nenes assumeixin amb naturalitat (amb l’exemple dels adults) que per als desplaçaments per dins de la ciutat el cotxe ha de ser només l’últim recurs i l’habitual haurien de ser els desplaçaments a peu, amb bici o amb bus. Volem fer més fàcil el que és natural.

És un projecte que es pot reproduir a totes les escoles de Manresa, adaptant les mesures que proposem a les necessitats de cada barri. Per això considerem que és bo per al nostre barri i per a tota la ciutat.

Si vols, pots votar ara mateix: www.manresa.cat/pressupost-participatiu

Gràcies!

Que són els pressupostos participatius?

Són una eina de participació i gestió de la ciutat, mitjançant la qual la ciutadania pot proposar i decidir sobre el destí de part dels recursos municipals.

El Pressupost Participatiu també pretén promoure que la ciutadania no sigui simple observadora dels esdeveniments i decisions, i que pugui convertir-se en protagonista activa del què passa a la ciutat, aprofundint així en una democràcia participativa, buscant entre tots  solucions que es corresponguin amb les necessitats i desitjos reals que tenim.

27 d’abril del 2017


APARCAMENTS DE PATINETS I BICICLETES

Des de la Comissió de mobilitat, us volem informar que s’han instal·lat 10 places per aparcar patinets al costat del gimnàs, molt a prop de l’aparcament de bicicletes a dins de l’escola. Aquests aparcaments són perquè els nens que vénen en patinet a l’escola no l’hagin de donar als seus pares, el puguin deixar a l’escola lligat, ja sigui amb un candau de guixeta (com al gimnàs), amb un candau senzill de bicicleta o bé sense candau, només amb el passador. Aquest candau no cal que se l’emportin a casa, el poden deixar en algun dels forats que hi ha al costat de l’estructura, especialment pensats per això.

Per altra banda, l’Ajuntament de Manresa a petició de la nostra comissió, ha instal·lat 6 places d’aparcament de bicicletes a l’exterior de l’escola, molt aprop de l’entrada de petits. Agrairíem que els usuaris de bicicletes les aparquin allà, enlloc d’entrar-les dins de l’escola o deixar-les enganxades a les proteccions que voregen l’escola. Això faria veure a l’Ajuntament que hi ha prou bicicletes a l’escola per a posar més aparcaments i també animaria a altres pares que ara no ho fan a fer-ho i així alliberar de cotxes les entrades i sortides de l’escola.

PATINETS I BICICLETES20 de març del 2017


BALANÇ

Aquests primers tres mesos d’escola els hem viscut d’una manera molt intensa. Ja són més de 20 famílies les que utilitzen alguns dels nostres serveis. Estem molt contents però fa falta que hi hagin més usuaris. L’experiència de les famílies que els fan servir és que és un servei molt flexible que s’adapta a les famílies i no al revés. Els nens arriben molt contents i tranquils a l’escola i això ho noten els professors que els reben.

Per a fer-lo encara més atractiu us expliquem algunes millores que hem introduït fruit de l’experiència d’aquests mesos:

  • Només cal avisar el dia abans (abans de les 17:00) per tal de fer canvis en la utilització del servei.

  • Si el nen està malalt i no avisem fins al matí tampoc compta el trajecte.

  • Es pot fer una prova del servei de 15 dies perquè la família pugui veure si li és útil o no.

Els serveis que oferim ara són:

  • Línia 8 tots els dies matí i tarda (molt poques places lliures).

  • Bus en bici desde plaça catalunya. Tots els dies anar al matí i tornar al migdia.

  • Bus a peu desde plaça Major. Només matins.(opció de fer-ho a les tardes si hi ha prou gent).

Serveis que es podrien oferir si hi haguessin prous nens:

  • Bus a peu desde Cal Gravat o barri de la Font.

  • Bus urbà: línies L1 o L4.

  • Bus llançadora desde carrer Joan Fuster.

Us ensenyem un vídeo que han fet la gent d’Mbici del servei de bus en bici. https://www.youtube.com/watch?v=dX6YXhEBax4&feature=youtu.be

Moltes gràcies a tots als que el feu servir i esperem que els que no l’utilitzen, s’animin a provar-ho !!!

17 de gener del 2017


LA MOBILITAT DE L’ESCOLA A LA PREMSA!

El passat dijous 11 de novembre la mobilitat de l’escola sortia a les pàgines del Regió 7.

La notícia es feia ressò de les accions que està fent la comunitat educativa per tal que les entrades i sortides de l’escola siguin més tranquiles i segures.

Comissió de Comunicació


Les mares i pares de l’Ítaca impedeixen que s’aparqui malament a prop de l’escolamobilitat-regio-7

Familiars d’alumnes de l’escola Ítaca de Manresa vestits amb armilles reflectants estan fent servir cons, senyals de prohibició d’aparcament i cintes de delimitació d’espais per impedir que s’estacioni malament a prop del centre educatiu i informar els conductors.

Mares i pares han fet guàrdia des de dilluns per fer respectar la prohibició d’aparcar a la cruïlla entre la carretera del Pont de Vilomara i el carrer Sant Blai i, al mateix temps, difondre les alternatives d’aparcament i la possibilitat d’utilitzar altres sistemes diferents del vehicle privat per desplaçar-se a l’escola.

La Comunitat d’Adults i Famílies de l’Escola Ítaca ha organitzat aquest servei d’informació als conductors en els horaris d’entrades i sortides de l’escola (de 8.30 a 9.30, de 12.10 a les 12.30, de 14.10 a 14.30 i de 15.45 a 16.15). Per fer-ho, s’han anat rellevant un total de 6 voluntaris i voluntàries. La comunitat té el suport de l’escola i la col·laboració del conserge.

Els voluntaris reparteixen impresos amb els aparcaments dissuasius propers a l’escola i dels serveis d’acompanyament a peu, en bus i en bici. També recorden els accidents que s’hi han produït en aquest punt. Aquesta actuació s’afegeix al paquet de serveis que ha organitzat la comunitat de mares i pares per pacificar la circulació a l’entorn de l’escola.

L’objectiu és substituir els moments de tensió, nervis i col·lapse de trànsit per desplaçaments més tranquils i segurs. Consideren que pensar col·lectivament com accedir a l’escola és una manera d’incrementar el civisme i la qualitat educativa.

Es pretén que sigui més fàcil moure’s sense cotxe (a peu, en bus o en bici) i, en els casos que sigui inevitable el vehicle privat, orientar l’aparcament fora de la proximitat de l’escola.

Cal recordar que aquest curs s’han fet serveis d’acompanyament per arribar a peu, en bici i en bus urbà. També s’han senyalitzat aparcaments dissuasius.

11 de novembre del 2016


NOVES MESURES DISSUASSÒRIES

Tot el que fem pot educar o ser un mal exemple per als nostres fills/es. Quan aparquem malament als voltants de l’escola estem donant un mal exemple. Perquè aparcant en llocs prohibits estem transmetent la idea que per la nostra comoditat es pot transgredir la llei i posar en perill la seguretat dels altres.

Encara hi ha una minoria que aparca en llocs no permesos, reduint o anul·lant la visibilitat dels cotxes que circulen. Ja hi ha hagut més d’un accident, que per sort no ha estat greu. Però no ens podem permetre no fer res i esperar a reaccionar quan hi hagi una desgràcia irreparable.

És una qüestió de menys de 5 minuts. A l’entrada de l’escola trobareu una pancarta amb informació sobre llocs a menys de 5 minuts on sempre hi ha aparcament disponible. Per als qui no disposeu d’aquests 5 minuts, recordeu que aquest any la CAFI ha organitzat diferents opcions per venir tranquil·lament a l’Escola i una de les possibilitats és que en un lloc proper a l’escola un monitor reculli els vostres fills a la porta del cotxe i els acompanyi fins a l’Escola. Si necessiteu aquest servei poseu-vos en contacte amb la ciomissió de mobilitat enviant un e-mail a mobilitat@escolaitaca.cat

Finalment tingueu present que hem demanat a la Policia Local que a partir de la setmana que ve deixi de tenir una actitud de permissivitat respecte als cotxes mal aparcats i els sancioni segons correspongui, amb una multa o amb la retirada de la via per part de la grua. Confiem que no caldrà arribar a aquest extrem, perquè els pocs que encara aparquen malament prenguin consciència del mal exemple que estan donant als seus fills o néts i del perill en què posen a tots els altres infants.

Encara hi som a temps. I depèn bàsicament de nosaltres, les famílies que cada dia portem en cotxe els nostres fills/es a l’Escola.

5 de novembre del 2016

Comunitat educativa escola Ítaca


La proposta pel curs 2016-2017

Us passem els documents on s’expliquen les accions que farem el curs que ve per a millorar la mobilitat de l’escola tenint en compte la prova que es va fer la setmana del 13 al 17 de juny.

L’objectiu és que les arribades i les sortides de l’escola, en comptes de ser moments de tensió, nervis i col·lapse circulatori, siguin una altra oportunitat per educar.

Us proposem quatre tipus de serveis:

  1. “Bus a peu”: Desde Cal Gravat, des de La Font i desde Les Escodines.
  2. Un “Bus en bici” desde la plaça Catalunya.
  3. Acompanyament en Bus urbà: L1, L4 i L8. Per utilitzar el bus necessitareu la T-12
  4. Acompanyaments des del carrer Joan Fuster.

Us podeu apuntar:

Indicant-hi les següents dades:

      • Nom del nen.
      • Curs que fa.
      • Servei que vol utilitzar.
      • Parada que farà servir o en el cas que la ruta passi per davant de la seva porta, direcció exacta.
      • Telèfon de contacte.
      • Mail de contacte.
      • Prioritat de contacte: Whatsapp o Mail.

El servei començarà el dilluns 19 de setembre, però us hi heu d’apuntar abans del dia 4 per a que poguem organitzar els grups.

Només es faran els grups si s’arriba al 50% de les places ofertades per a cada servei.

Comissió de Mobilitat


La prova pilot

La prova pilot d’acompanyament d’escolars de l’escola Ítaca ha aconseguit seduir a més famílies de les inscrites prèviament.

  • Durant la setmana de 13 a 17 de juny, es van portar a la pràctica una mostra dels serveis acompanyament d’alumnes a l’escola Ítaca.
  • Un total de 35 nens i nenes van utilitzar alguns dels serveis d’acompanyament organitzats per la comunitat de mares i pares de l’escola.

Durant tots els dies laborables de la setmana passada, quatre equips de monitors van acompanyar escolars de l’escola Ítaca: a peu, en bici, en bus urbà i fent acompanyaments des del carrer Joan Fuster.

14 nens i nenes van utilitzar el servei d’acompanyament a peu, 7 ho van fer amb el bus urbà, 9 ho van fer en bicicleta i 5 el servei d’acolliment al carrer Joan Fuster. En total, 35 nens i nenes han tingut l’experiència de desplaçar­se a l’escola d’una manera diferent. La participació ha anat creixent durant la setmana, donat que algunes mares i pares han decidit utilitzar­lo un cop vist el funcionament dels primers dies. La inscripció inicial era de 29 alumnes.

Una de les principals consideracions és que l’arribada a l’escola és més tranquil∙la, els nens i nenes entren a l’escola havent passat per una activitat de grup que no estaven acostumats a realitzar. I els participants en aquests acompanyaments han tingut una nova experiència educativa ja des del moment de sortir de casa i fins arribar a l’escola.

També s’han comprovat els aspectes pràctics d’aquests serveis. Els desplaçaments s’han d’iniciar una mica abans de l’hora que normament es realitzen però les mares i els pares hi han de destinar molt menys temps. Només han d’acompanyar els seus fills fins a la porta del carrer o a una parada molt propera. Els temps de desplaments són curts i, sobretot en els de peu i bicicleta, la pràctica permet agilitar i millorar cada dia l’eficiència dels trajectes.

S’ha comprovat que el trajecte més sol∙licitat ha estat el d’anada al matí. Les tornades han estat infrautilitzades. Per aquest motiu, el curs 2016­2017 es podria iniciar amb la contractació dels serveis de matí d’anada i, posteriorment, en funció de la demanda, ampliar­ho a les tornades a migdies o tardes.

Recordem que un dels objectius d’aquests serveis és el d’evitar l’aparcament de cotxes i el col∙lapse a la carretera del Pont de Vilomara, davant de l’escola Ítaca. Aquesta primera prova pilot vol servir per definir millor el servei de cara al curs 2016­2017. També es pretén que les arribades i les sortides del centre educatiu siguin una altra oportunitat per educar, fent accions pensades col∙lectivament i amb complicitat entre totes les famílies.

A partir de les enquestes realitzades i de la prova pilot, s’ha calculat que aquest conjunt de serveis podria arribar a tenir un ús de 100 alumnes, que correspon a una quart part del moviment diari de persones de l’escola.

Juny del 2016

Comissió de Mobilitat


Una nova oportunitat

La Cafi planeja realitzar accions per millorar l’accés a l’escola i afavorir maneres de moure’ns més eficients.

L’objectiu és que les arribades i les sortides de l’escola, en comptes de ser moments de tensió, nervis i col·lapse circulatori, siguin una altra oportunitat per educar, fent accions pensades col·lectivament i amb complicitat entre totes les famílies. Es pretén que sigui més fàcil moure’ns sense vehicles de motor i, en els casos que sigui inevitable, orientar l’aparcament fora de la proximitat de l’escola i senyalitzar l’arribada a peu.

Amb aquests objectius, la nova Comissió de Mobilitat juntament amb mBici, està treballant en aquestes quatre propostes:

  1. Bus a peu.
  2. Bus en bici.
  3. Bus urbà.
  4. Zona d’aparcament connectada amb el camí a l’escola.

Podeu mirar-vos el projecte i respondre l’enquesta per a valorar les diferents posssibilitats.

I si esteu interessats en col·laborar en el projecte, poseu-vos en contacte a mobilitat@escolaitaca.cat

Març del 2016

Comunitat educativa escola Ítaca